Nazli Tüzer over het nieuwe uniform voor de handhavers in de gemeente Den Haag ”Het mocht wel wat stoerder en eigentijdser worden”

Heigo gaat de handhavers van de gemeente Den Haag van nieuwe uniformkleding voorzien. Het ontwerp is afgestemd op de algemene richtlijnen die de VNG hiervoor eerder had opgesteld. De eerste uniformen die Heigo volgens deze richtlijnen heeft ontworpen, werden op 7 maart namens de VNG gepresenteerd door Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. Aan de Haagse uniformen wordt nu de laatste hand gelegd.

De opdracht voor de nieuwe uitmonstering voor de kleding van de handhavers in Den Haag valt binnen het lopende aan bestedings contract, dat Heigo enkele jaren geleden heeft verworven. In 2012 had de opdrachtgever al geconcludeerd dat de uniformen van de 210 handhavers en 40 toezichthouders toe waren aan een stevige facelift. “Het mocht wel wat stoerder en eigentijdser worden”, zegt projectleider Nazli Tüzer van de gemeente. “Handhavers hebben een uniform nodig dat gezag uitstraalt. In de grote steden geldt dat misschien wel in bijzondere mate.”

VNG

Terwijl Den Haag zich oriënteerde, gaf de VNG aan dat het over dit onderwerp een algemeen advies wilde opstellen en medewerking zocht van een gemeente. Den Haag besloot mee te werken in de vorm van een pilotproject. “We hebben Heigo gevraagd om een uniform te ontwerpen conform de VNGrichtlijnen, die immers ook onze leidraad vormen. Dat maakte het wel iets complexer, maar de VNG was er zeer mee geholpen.” Onder leiding van senior accountmanager Richard Esenkbrink werkte Heigo twee uniformvoorstellen uit: een stoere straatvariant bestaande uit een polo, een werkbroek, een 4-seizoenenjas, een pet en een formeel uniform dat een pantalon, shirt en jas omvat. Handhavers en toezichthouders dragen van beide versies in principe dezelfde modellen, maar zijn op basis van afwijkende kleuren toch van elkaar te onderscheiden.

Uitdagend project

“Het was een uitdagend project”, verwoordt Esenkbrink. “Het is sowieso al leuk en eervol om de Haagse handhavers in een nieuwe outfit te mogen steken. Dat het in eerste instantie een testcase werd voor de VNG, maakte het des te uitdagender.” Op uitnodiging van de VNG presenteerde Minister Ivo Opstelten de uniformen op 7 maart jongstleden aan pers en genodigden. “Best spannend”, erkent Tüzer. “Niet alleen vanwege de aanwezigheid van de minister en andere prominenten, maar ook omdat de gemeente en Heigo hiermee hun nek hadden uitgestoken.” Afgaande op de enthousiaste reactie konden VNG, mevrouw Tüzer en het team van Heigo tevreden zijn. Proefdragen en aanpassen Direct na de geslaagde VNG-presentatie pakte Esenkbrink de  draad op in Den Haag. Er moesten uniformen komen voor een select gezelschap van proefdragers, dat de kleding vervolgens tien dagen droeg en medio juli evalueerde.

Nazli Tüzer BOA Pakket Heigo

Tüzer: “De kledingcommissie was erg positief! Het uniform is praktisch, comfortabel en heeft een goede uitstraling. Voor enkele details zijn verbeterpunten aangedragen.” “Die worden momenteel doorgevoerd”, vult accountmanager Richard Esenkbrink aan. “Ik ga ervan uit dat de uniformen dan volledig naar wens zijn en dat onze productie binnenkort écht aan de slag kan. Dan kunnen we de handhavers en toezichthouders in oktober in een nieuw uniform steken.”